REVIEWS - PRE WORKOUT

MUSCLE RAGE - LIMITLESS *NIEUWE VERSIE* (3 SMAKEN BESCHIKBAAR)                            28 NOVEMBER 2018


SCORE: 32/40

 

 

ENERGIE

˜˜˜˜˜˜˜˜˜™

POMP

˜˜˜˜˜˜™™™™

FOCUS

˜˜˜˜˜˜˜˜˜™

UITHOUDINGSVERMOGEN

˜˜˜˜˜˜˜˜™™


Musclerage is onder andere bekend om zijn goed presterende pre-workout product Limitless. Volgens velen is dit het pre-workout product om te moeten hebben. Maar... is dit wel zo? Ik heb hier een review van gemaakt. Mijn ervaring is gebaseerd op een volledige pot van 30 servings en de ervaring van het product van de 'oude' versie. Zoals velen van julllie wel weten is onlangs (najaar 2018) de samenstelling van dit product gewijzigd. Het populaire broertje van DMAA, de DMHA, is uit het product weggehaald en vervangen door andere prestatie verbeterende ingredriënten. In hoeverre deze verandering invloed heeft op de werking van dit product lees je hier.

 • LICHAAMSTYPE: Ectomorph - Snelle stofwisseling
 • VETPERCENTAGE:  9 - 9,5 %
 • GEWICHT: 69,3 KG
 • DOELSTELLING: Clean bulk, geen streefgewicht bepaald.
 • VOEDING: Ik ben begonnen met deze 'clean bulk' op 2800 kcal. Momenteel heb ik de calorieën iets opgehoogd naar 3000 kcal, dit heb ik gedaan na twee weken. De reden dat ik mijn calorieën iets heb verhoogd is omdat mijn gewicht gelijk bleef en mijn vetpercentage zelfs iets minder werd. Gezien mijn lichaamstype (ectomorph) kan ik heel wat calorieën eten zonder dat ik daarvan aan kom. Dit zijn ongeveer de macro's waar ik nu op zit tijdens de clean bulk na ongeveer 4 weken: Koolhydraten: 360 gram | Eiwitten: 220 gram | Vetten: 80 gram. Per maaltijd heb ik 70 tot 75 gram koolhydraten verdeeld over 5 maaltijden. Mijn zesde maaltijd is een shake die ik voor het slapen neem en nauwelijks koolhydraten bevatten. Hier heb ik niet een speciale reden voor, alleen dat ik na mijn avondeten vaak minder trek heb en niet met een te vol gevoel naar bed wil gaan. Tijdens deze clean bulk heb ik minder de behoefte om junkdagen toe te voegen in mijn schema. Hier zijn waarschijnlijk de koolhydraten de oorzaak van die mij voldoende verzadiging geven tussen de maaltijden door. Ook geven mijn huidige macro's per maaltijd de nodige ruimte voor een hamburger of friet. Mocht ik het idee hebben teveel calorieën te hebben genuttigd, dan zal ik dit met een andere maaltijd wat compenseren, zodat mijn total nog steeds rond de dagelijkse hoeveelheid calorieen zit..
 • TRAINING: 6 tot 7 x per week 45-75 min krachttraining. Meestal twee spiergroepen per training en soms nog een kwartiertje buikspieren. Ik pak meestal 4 oefeningen voor de grotere spiergroepen en 3 voor de kleinere spiergroepen. Mijn trainingen zijn zo goed als identiek aan wanneer ik met de 'cut' bezig ben. In het begin van de training ga ik zwaar tot 6 herhalingen. De rest van de training is een combinatie van gewone sets, supersets, dropsets, rust-pauze sets, etc... De herhalingen varieren van 1 tot 12 herhalingen of tot spierfalen. Mijn training is altijd een combinatie van zwaar en geisoleerde oefeningen waarbij contractie een grote rol speelt.
 • CARDIO: Geen. Ongeveer 3 x per week buikspieren waarin ik varieer in zware sets en sets met meer herhalingen. Ook tijdens de cut ben ik niet zo een voorstander van cardio. Ik ben iemand die zijn voeding aanpast en cardio doet als ik onder de 7% lichaamsvet wil gaan zitten. Hoe kijk ik aan tegen cardio tijdens de bulk? Heel simple... Door cardio verbrand je extra calorieen. Dit geeft je de ruimte om extra calorieen te nuttigen tijdens de bulk. In hoeverre dit aanzet tot spierafbraak. Zolang je geen wedstrijdatleet bent zou ik mij hier persoonlijk niet zo druk om maken. Zorg dat je voeding goed is en je inname  BCAA tijdens de training en cardio aanwezig is. Als je deze twee punten op orde hebt is spierafbraak verwaarloosbaar.
 • DOSERING: Meestal 1 scoop, soms 1,5. Ik merk niet veel verschil tussen beide doseringen. Als ik me wat meer vermoeid voel of net even een extra zetje nodig heb, gebruik ik 1,5 scoop. Het is meer een gevoelskwestie. Mocht je wat gevoelig zijn voor stimulanten, probeer dan de dosering wat aan te passen of ga op zoek naar een zogenoemde 'stim free' pre-workout supplement. Ik heb bij deze pre-workout niet een opgejaagd gevoel. Dit kan je dus prettig vinden of juist niet. Sommige mensen vinden dat opgejaagde juist prettig en heb je het gevoel dat het ook echt wat met je doet. Probeer hiervoor bijvoorbeeld All Black Everything (ABE) van het merk Applied Nutrition. Mocht een scoop niet voldoende zijn kan je het eventueel ook nog zelf een beetje aanvullen met extra creatine, beta-alanine en eventueel stacken met een 'pomp'  product.
 • SMAAK: Smaak blijft voor iedereen verschillend. Ik heb nu de smaak Fruit Punch welke overigens een beetje zoetzurig is zoals de meeste pre-workout producten in deze smaak. Ik vind dit niet zo heel storend en het is goed weg te drinken. Uiteraard kan je afhankelijk van de hoeveelheid water de smaak wat verdunnen. 250-300 ml is voor mij voldoende, niet te zoet, niet te zuur.
 • DUUR VAN GEBRUIK: Ik gebruik deze pre-workout voor elke training en niet op rustdagen. Ik hanteer na een bepaalde tijd ook geen rust periode. Ik merk hier zelf geen verschil in, wellicht dat je wat gewenning gaat krijgen waardoor je de werking van het product minder ervaart. Vul dit een beetje voor jezelf in.
 • GEBRUIK: Voor de cut en de bulk gebruik ik geen verschillende pre-workout producten. Limitless is een product dat bijna altijd wel vast in mijn supplementen collectie zit. Het is een product die mij een uiterst positieve werking geeft op mijn focus dat de gehele training ook constant is. Een pre-workout neem ik 10 minuten voordat ik begin met de training in, zodat ik na de warm-up maximaal kan profiteren van de werkzame stoffen in het product. Verder gebruik ik een pre-workout alleen op trainingsdagen. Met limitless is ook geen laadfase en opbouwende fase nodig om van dit product te kunnen profiteren. Ook zou ik niet meer dan een scoop nemen gezien dit niet zozeer een toevoegende waarde geeft. Wellicht kan je dit product combineren met een 'pomp' product (Musclerage - NOS Bomb) om Limitless een meer complete pre-workout te laten zijn en dus ook op het gebied van pomp perfect is. Het is maar net wat je in een pre-workout product zoekt. Ondanks de hoeveelheid van 6000mg L-Citrulline, heb ik producten gehad die beter op het onderdeel pomp scoren. Wellicht is het ontbreken van bepaalde vitamines of mineralen hier de oorzaak van dat bepaalde stoffen minder goed worden opgenomen of afgebroken.
 • TIJD VAN INNAME: Zoals elke pre-workout, neem ik deze in vrij kort voor de training. Meestal drink ik het onderweg naar de sportschool. Om het maximale te ervaren van een product heeft het natuurlijk wel een bepaalde inwerktijd nodig. Het is niet zo dat je direct de werking merkt. Tijdens de warming-up merk je dat je wat meer opgepompt begint te raken en dat je het wat warmer kan krijgen. De tintelingen in dit product zijn nagenoeg niet aanwezig, ondanks de goede dosis Beta Alanine van 3200mg. Zorg er ook voor dat je niet kort voor je pre-workout een maaltijd nuttigt. De kans is groot dat je merkt dat je pre-workout niet of nauwelijks aanslaat. Zelf kan ik dit product ook 's avonds innemen. Ik ervaar niet de nadelige gevolgen van de stimulanten in dit product. Let hier dus wel op als je wat gevoeliger bent hiervoor.
 • CAFEÏNE: De waarde van totaal 350mg cafeïne (250mg Caffeine Anhydrous en 100mg Di-Caffeine Malate) per dosering is een beetje standaard in een pre-workout product. Cafeïne Anydrous is de meest voorkomende  en de goedkoopste caffeine vorm, maar is wel de hoogst geconcentreerde vorm van cafeïne op de markt. In combinatie met de andere werkzame stoffen, geven ze je de juiste focus tijdens de training. Hier is Limitless perfect in geslaagd in mijn ogen. Van deze nieuwe versie van Limitless heb ik nog geen verhalen gehoord over een zogenoemde 'crash'. Mocht je wat overgevoelig zijn voor cafeïne producten dan raad ik je aan om voor een stim-free product te gaan, deze zijn namelijk cafeïne vrij. De stoffen die in een pre-workout voor mij waarde toevoegen zijn: Beta Alanine, L-Citrulline en creatine. Hoewel creatine niet aanwezig is, zou je dit eenvoudig als los product toe kunnen voegen. Tijdens de bulk is een hoeveelheid creatine ook wel aantrekkelijk gezien de bewezen voordelen in tal van onderzoeken.
 • OVERIGE STIMULANTEN: Musclerage heeft in het najaar van 2018 zijn formule aangepast. Daarbij zijn bepaalde stoffen verdwenen die het drankje zo populair maakte. Het stofje DMHA is vervangen door een aantal andere stoffen die een vergelijkende werking zouden moeten hebben. Uit mijn ervaring moet ik zeggen dat Musclerage een prima product heeft weten neer te zetten met de vervangende stoffen. Ik ondervind zo goed als geen mindere werking ten opzichte van het oude product.
 • COMBINEREN: Ik had de oude Limitless versie een aantal keren gecombineerd met NOS Bomb van Musclerage. Deze combo had voor mij een zeer positieve werking. De combinatie van een focus product met een pomp product maakt deze combinatie voor mij het ideale pre-workout product. Met de nieuwe versie heb ik dit nog niet gedaan. Ik verwacht hier echter wel dezelfde resultaten als met de oude versie. Kijk in hoeverre jij dit nodig vindt. Limitless alleen geeft prima resultaten. De gevolgen dat als je het gaat stacken is natuurlijk dat een pre-workout product je wel een aardig prijskaartje gaat geven.
 • PRIJS: Het product is bij www.spierfabriek.com te verkrijgen voor €35,-. Met de code FITCOACH gaat daar nog eens 5% vanaf. Dit product valt misschien onder de wat duurdere merken. Maar als je kijkt welke resultaten dit product geeft, is dit een uitstekende prijs voor een pre-workout product. Sommige goedkopere producten moet je zodanig overdoseren dat het een duur product wordt zonder dat het de resultaten geeft dat je mag verwachten.
 • MERK: Het merk Musclerage heeft een vrij complete range aan producten die uiteraard afhankelijk van de persoon zo de aangegeven resultaten geven. De Limitless pre-workout is voor mij al een tijdje ongeëvenaard en is dan ook een vast product voor mijn trainingen. Ondanks dat het product de nodige veranderingen heeft ondergaan in 2018, vind ik het persoonlijk nog steeds de nummer één pre-workout. 
 • CONCLUSIE: Limitless blijft voor mij toch een vrij ongeëvenaard product onder de pre-workout producten. Ik ervaar met dit product een intense focus die ik bij weinig andere producten nog heb gezien. Het geeft dan niet zo een extreme rush en tintelingen die je het gevoel geven dat het product werkt, limitless doet dat op een andere manier. Natuurlijk zal dit per persoon verschillen. Voor een nog betere werking kan je dit product combineren met een ander pomp product. Kijk hoe dit voor jouw werkt. Limitless hoef je niet zodanig over te doseren voor een betere werking. Eén dosering is meer dan voldoende voor een prima training.

Wat zeggen de stoffen in het product mij nu?

 • L-Citrulline Malaat: Citrulline draagt bij aan een verbeterde spieruithoudingsvermogen. De "L" geeft aan dat het hier gaat om de natuurlijke vorm. De kracht en herstel van de spieren zouden ook kunnen verbeteren door de toevoeging van deze stof in een product. Citrulline komt voor in diverse soorten fruit, waaronder watermeloen. Nadat Citrulline wordt ingenomen wordt dit in de lever omgezet in Arginine. Arginine zorgt voor meer zuurstof in de spieren doordat het bloedvaten verwijdt en zorgt er hierdoor voor dat er meer voedingsstoffen naar de spier kan worden getransporteerd. Het voordeel van Citrulline ten opzichte van Arginine is dat Citrulline zorgt voor een geleidelijke opname en dus weer zorgt voor een geleidelijke afgifte van Arginine. Neem je Arginine als enkel supplement dan blijkt dat een groot gedeelte al door de lever wordt afgebroken. De malaat in het product zorgt ervoor ervoor dat de aanmaak van melkzuur in de werkende spier afneemt. Hierdoor krijg je betere opname en dus een verbeterde werking van Citrulline in een product.                     
 • Beta Alanine: Beta-Alanine is een niet essentieel aminozuur. Het lichaam kan deze stof dus zelf aanmaken en haalt dit uit vlees en vissoorten. Beta-Alanine wordt omgezet in Carnosine. Deze stof zorgt ervoor dat melkzuur beter onder controle kan worden gehouden. Hierdoor zou je dus net iets meer uithoudingsvermogen kunnen hebben. Ook zou Beta-Alanine pas voordelen kunnen bieden bij inspanningen van langer dan één minuut. Beta-Alanine geeft wat lichte bijwerkingen. Denk hierbij aan dat je tintelingen door je lichaam kan krijgen bij het gebruiken van dit supplement. De reden hiervoor is dat Beta-Alanine reageert met bepaalde zenuwuiteinden in het lichaam. Dit verschijnsel is niet schadelijk en kan naarmate het vaker wordt gebruikt wat afnemen. Ook de inname met koolhydraten kan dit verschijnsel verminderen.                                                                                                                                                                       
 • Alpha GPC: Deze stof heeft invloed op het mentale en fysieke gedeelte van het lichaam. De stof wordt door het lichaam omgezet in choline. Choline is een essentiële voedingsstof dat tot de vitamine B-complexen behoort. Choline wordt niet voldoende door het lichaam zelf aangemaakt en haalt de overige hoeveelheden uit bijvoorbeeld eigeel, melk en soja producten. Ook zou Alpha GPC gunstige invloeden hebben op de celmembranen in het lichaam en zou het de spierherstel kunnen bevorderen.                                                                                                                                                           
 • Cafeine Anhydrous: Cafeïne komt onder andere voor in koffiebonen, thee en cacao. Anhydrous betekent watervrij en wordt gerealiseerd in speciale laboratoria door middel van speciale filterprocessen. Als uitkomst heeft dit dat deze vorm van cafeïne veel meer geconcentreerd is. Cafeïne heeft onder andere invloed op het centrale zenuwstelsel waardoor het je een verhoogd energiegevoel kan geven en kan bijdragen aan het verbeteren van sportieve inspanningen. Ook kan cafeïne het vetverlies ondersteunen doordat er een hogere verbranding van vetzuren plaats vindt in het lichaam. Het kan dus een positieve invloed hebben op je metabolisme.                                                                                                                                   
 • Eria Jarensis: Eria Jarensis en DMHA zijn waarschijnlijk de meest krachtige stimulanten die nog legaal op de markt te verkrijgen zijn in producten. Alhoewel DMHA nu ook in veel producten al wordt weggelaten gezien de autoriteiten hier de nodige vraagtekens bij hebben. Deze stoffen geven een gevoel van euforie bij mensen door een verhoogde dopamine gevoel in de hersenen. Adrenaline en noradrenaline vallen hier ook onder.                                                                                              
 • Di-cafeïne Malaat: Deze cafeïne vorm is een combinatie van cafeïne en appelzuur. De toevoeging van appelzuur zou de tolerantie van cafeïne af moeten remmen en het zou het ook eventuele spijsverteringsproblemen kunnen verminderen als er een vorm van cafeïne genuttigd wordt. Mogelijk biedt deze vorm ook een verminderde kans op een eventuele 'crash'. Je kan de reactie van cafeïne al beginnen te merken 15 minuten na inname en dit duurt voort tot enkele uren, met een piek op 45-60 minunten.                                                                                                                                                                          
 • Theobromine: Deze stof is een bitter smakende alkaloïde en behoort tot dezelfde groep als cafeïne. Alkaloïden werken op het centrale zenuwstelsel en is een natuurlijke stof die met name in het plantenrijk voorkomt. Planten gebruiken deze stof als afweermechanisme in de natuur. Theobromine werkt op hoe iemand zich voelt en wordt als geneesmiddel gebruikt in diureticum (vochtafdrijvers), als vaatverwijderaars en als middel dat inwerkt op de hartspier. De stof komt bijvoorbeeld ook voor in cacao en chocolade.                                                                                                                                   
 • Black Pepper Extract (95% Peperine): Deze stof heeft positieve invloed op het centrale zenuwstelsel waardoor het je alertheid kan verhogen. Peperine is de meest werkzame stof in het zwarte peper extract.                                                         
 • Huperzine A: Ook deze stof heeft en positieve werking op het centrale zenuwstelsel en zorgt voor een verbeterde focus.   
 • Citric-Acid: Citroenzuur wordt gebruikt als conserveermiddel en werkt als een antioxidant. Ook geeft deze stof de zure smaak aan een product.                                                                                                                                                                         
 • Acesulfame-K: Dit is een zoetstof. De "K" staat hier voor Kalium.

Uiterst goede focus +

Prijs kwaliteit +

Geen rush +

Geen crash +

- Prijs is wat hoog

- Niet overal te verkrijgen

- Nauwelijks een pomp